Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Samlat   

Ökande intresse för viltväxande mat

MATTIAS CARLSSON 2009-04-27        #10454



Intresset för viltväxande mat har fått ett uppsving i Storbrittanien. Vanligt folk plockar mer svamp, bär, nötter och örter än på länge. Nu växer även den "vanliga" marknaden för dessa produkter, till stor del beroende på en ökande efterfrågan från restauranger. Oavsett om det beror på en längtan efter "ren och naturlig" mat eller om det är en effekt av de ekonomiskt kärvare tiderna, så känns det i alla fall som en spännande utveckling. 

 "Harvesting "wild food", the seasonal salad leaves, nuts, fruit and fungi that grow abundantly across the UK, has led to a new industry in professional foraging for restaurants and a sharp surge in public interest. They are harvesting - for free - nearly 200 ingredients throughout the year: from common crops such as hazelnuts, brambles and wild strawberries, to dozens of different fungi, through to specialist crops such as elm and lime leaves, or sweet cicely. Chefs are now paying up to £50 a kilo for wood sorrel, with its sharp lemony tang, and £40 a kilo for elusive morel mushrooms, handpicked from the forest floor. In Scotland alone, where the wild food movement is thought to be strongest, the Forestry Commission estimates that wild harvesting, including harvesting lichens and mosses for natural remedies and horticulture, is worth as much as £21m a year. 

Its rapid growth - by as much as 38% since 2001 - has led the commission to launch a campaign this month to promote wild foods with a code of good practice, to ensure the increasing number of foragers harvest carefully and, where needed, with the landowners permission. ... To cope with the surge in demand, the charity Reforesting Scotland has set up a "wild harvesting" trade association supported by the commission and the Scottish government. "Weve had a huge response from the general public on foraging," said Emma Chapman, the charitys project coordinator. "It ties into environmental concerns: youre getting a little bit of your food in a low-impact way. A lot of the salads you get at this time of year have a huge amount of energy associated with them, with refrigeration, transport, being grown abroad and under artificial conditions, and they just dont taste so good.""

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/apr/27/wild-food-foraging-refore



MATTIAS CARLSSON 2009-04-27        #10455
Man kan även plocka på sig mat längs havsstränder. Här är några recepttips på skaldjur och vattenväxter.

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/apr/21/seafood-recipes-hugh-fea

ELEONORA HORN 2009-04-27        #10456
Det är ett litet spännande område det här, tycker jag. Jag beställde så sent som för ett par dagar sedan några böcker om vilka vilda växter som man kan plocka och äta i Sverige. En av dem har Pelle Holmberg varit med och författat, så åtminstone den förväntar jag mig är läsvärd. Återkommer med recensioner. Några ätliga vilda växter att plocka tidigt på säsongen som jag spontant kommer på: *Kajp (gotländska benämningen på Ramslök) *Nässlor *Maskrosblad Tidigare i vår lade jag upp ett kalendertips på detta tema. Rosendals trädgård i Stockholm har en liten enkvällskurs om vild mat 28 maj. Kolla in alla stockholmare!

THEODOR ADOLFSSON 2009-04-27        #10462
Kirskål kan också plockas tidigt på våren. Det liknar nässlor och spenat och tillagas på samma sätt. Jag och mina föräldrar hade kirskålsstuvning istället för spenatstuvning till falukorven vilket snarast blev godare, men det beror förstås på vad man gillar spenatsmaken. Nässlor är för övrigt en extrem nyttighet som slår spenat flera gånger om på alla områden. Kirskål har jag inte hittat näringsvärden för. http://www.100gram.se/product.aspx?p=13324&t=Kalorier+%26+n%C3%A4ring+N%C3%A4sslor

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kirsk%C3%A5l

ELEONORA HORN 2009-05-01        #10509
Ramslök, Allium ursinum, är en flerårig ört som blir 15-40 cm hög och blommar i maj-juni. Den hittas på fuktig-frisk, skuggig, näringsrik mulljord. Den är visserligen allmänt sett ganska sällsynt, men växer å andra sidan alltid i stora bestånd där den växer. Man brukar kunna känna en stark löklukt, och eftersom ramslöken är den enda av de vilda svenska arterna i släktet lökar (Allium) som har vita blommor och breda platta blad, är det relativt lätt att identifiera den. Se även beskrivningen och bilderna på Naturhistoriska riksmuseets virtuella flora (länken). På Gotland kallas ramslöken kajp och växer lite varstans. Bland gotlänningarnas familjerecept finns ofta ett på kajpsoppa. Här är ett att njuta av: 1 msk smör 1,5 msk vetemjöl 1 l. grönsaksbuljong ev. lite salt 2 medelstora (mjöliga) potatisar i små bitar 1 dl. grädde 2 dl. kajpar smått skurna Smält smöret, vispa i mjölet och sedan buljongen lite i taget. Lägg i potatisbitarna och koka tills de är mjuka. Vispa sönder potatisbitarna och häll i grädden och kajphacket. Koka upp soppan igen. Soppan blir ännu godaren om den får stå ett tag efteråt.

http://linnaeus.nrm.se/flora/mono/allia/alliu/alliurs.html

ELEONORA HORN 2010-05-01        #14671



I senaste numret av Mersmak, COOPs medlemstidning, lagar kocken Carina Brydling till flera olika rätter med vildväxande växter. Maskrospesto, nässelscones och kirskålsfritatta låter spännande, eller hur? Se sidan 8-13.

Tipstack till Zenitha Adolfsson.

ZENITHA ADOLFSSON 2010-05-05        #14718




Man ur huse!
Ogräset väntar på er utanför husknuten. Ta bara vilket spenatrecept som helst och byt ut spenaten mot ogräset. Soppa, stuvning, torkade nässlor till bröd, vårpesto m.m.
Sist hos oss blev det kirskålssoppa med ägghalvor och ett gott surdegsbröd till.

Nässelsoppa:
2 liter späda nässlor
vatten + salt
1/2 gul lök
2 msk smör
2 msk mjöl
9 dl grönskasbuljong
1 dl vispgrädde (eller gräddmjölk)
salt, peppar,
ca 1/2 dl gräslök
Här är ett av många enkla nässelsopprecept. Förväll nässlorna ca 5 minuter. Häll av vattnet och hacka nässlorna. Fräs hacket och löken tillsammans och strö sen över mjölet. Späd med buljongen och småkoka 5 minuter till. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Strö över gräslökhacket vid serveringen.

Vårpesto:
2 dl späda gröna blad t.ex. nässlor, kirskål, maskrosblad
½ dl rostade pumpakärnor
½ dl riven ost
½ vitlöksklyfta
lite peppar o salt
olja
Mixa pumpakärnorna till ett fint pulver. Mixa de gröna bladen. Blanda allt och tillsätt olja tills det blir en bra pestokonsistens. Smaka av med salt och peppar.

Klimatsmart, billigt, nyttigt och gott ... vad kan man mer önska!

Edit: Vill bara tillägga att det inte är egna recept.



JOHAN ERLANDSSON 2010-06-14        #15023
Effekt tipsar om Skogsskafferiet -ätliga växter i naturen.

Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)
Matlagningskurser (1)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2860 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen