Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Leksaksåtervinning, en möjlighet

MARIJA J-AMBERG 2009-09-27        #12266

Visste ni att 40 miljoner leksaker slängs varje år i Storbritannien? 13 miljoner av dessa hamnar direkt på soptippen (svårt att hitta motsvarande siffror för Sverige, men det är säkert många här också). När barn får en ny leksak är denna ofta källa till stor glädje och mycket lek. Vanligtvis bryr sig små barn inte om leksaken är fabriksny eller begagnad. Vad som är viktigt är att leksaken är ”ny” för dem. Detta i sig möjliggör ett förändrat konsumentbeteende genom att en leksak som inte längre används lätt kan bli en ”ny” leksak för ett annat barn. Istället för att slänga våra barns leksaker bör vi istället “återvinna” dem så att andra barn kan få glädje av dem. Detta förutsätter självklart att leksaken är i sådant skick att leksakssäkerheten bibehålls. Ibland kan leksaker som är defekta lätt lagas och därmed förlängs deras livslängd, bra för både barn och miljö! 70% av världens leksaksproduktion sker inför julperioden. Innan jul kan man tillsammans med barnen gå igenom barnkammaren och plocka ut de leksaker som inte längre används och som kan ”återvinnas”. En del kan doneras till välgörenhet, de leksaker som inte kan repareras bör tas till den kommunala återvinningscentralen. Tips på hur leksaker kan Återvinnas – Återanvändas – Minskas – Repareras, för att minska belastningen på miljön samt för att förändra våra konsumtionsmönster: 1. Reparera den trasiga eller halvtrasiga leksaken när så är möjligt, men glöm inte leksakssäkerheten. 2. Ta de helt trasiga leksakerna till den kommunala återvinningscentralen. 3. Återvinn genom donation till välgörenhet. 4. Återanvänd inom familjen, vänkretsen, grannarna... Organisera tex en leksaksbytardag, bjud in familj, grannar och vänner med barn, låt dem ta med sina ”oönskade leksaker”. Alla barn får ”nya” spännande leksaker genom byte, kostar inget och är miljövänligt! 5. Att sälja begagnade leksaker är inget nytt. Men glöm inte att kontrollera leksakernas skick är tillfredsställande (leksakssäkerhet). 6. Minska leksakshögen i barnkammaren (och därmed det framtida skräpet) genom att välja färre, mer hållbara och miljövänliga/¬ekologiska leksaker som håller längre och är bättre för barnen och miljön.

http://touffiespeaksgreen.blogspot.com/



PETER INGVARSSON 2009-09-28        #12271
Fel ang leksaksåtervinning!!! Det är nog bra att återvinna eller återanvända leksaker, men de får aldrig lämnas på en återviningsstation. För hushållen finns det 3 olika möjligheter att bli av med sitt avfall: - i hushållssoporna - det gäller då endast sådant hushållsavfall som är brännbart! - på återvinningsstation (obemannad) - det gäller då endast förpackningar och tidningar - inget annat!!! Och en återvinningsstation är enbart till för hushållens förpackningar och tidningar! - på kommunal bemannad återvinningscentral - där kan hushållen lämna alla sin grovsopor, icke brännbart material, elartiklar, samt s k miljöfarligt avfall. Det är viktigt att man inte lämnar fel saker på en återviningsstation, eftersom allt som lämnas där går direkt till materialåtervinning. Minsta felsortering kan leda till att materialet inte kan användas. Några exempel på saker som inte får lämnas där: - glödlampor och lågenergilampor ska till kommunal återvinningscentral. Tänk på att lågenergilampan inehåller kvicksilver! - leksaker - innehåller ofta flera olika material. Inget av dem är förpackning eller tidning! Beroende på material ska det antingen slängas bland hushållsoporna eller lämna på kommunal återvinningscentral. - kuvert och post-it-lappat. Ska slängas bland hushållsoporna. Innehåller klister som förstör det återvunna pappret! Peter Ingvarsson Informationschef Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (som ansvarar för all insamling av förpackningar och tidningar)

MARIJA J-AMBERG 2009-09-28        #12275
Peter har självklart rätt!! Jag menade den kommunala bemannade återvinningscentralen, INTE de obemannade återvinningsstationerna. Min felskrivning... ändrade därmed i texten ovan.

http://touffiespeaksgreen.blogspot.com/

Logga in för att svara


Produkter

Återanvändande/upcycling (1)
Magasin (3)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3235 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik