Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Konsumtion och livsstil   

Prioriterad lista över viktigaste miljöåtgärder för privatpersoner?

ANDERS JOHANSSON 2009-11-06        #12764
Hej, Var hittar jag en prioriterad (rangordnad, helst med någon typ av kvantifiering) lista över vilka miljöåtgärder man som privatperson kan göra? Dvs jag är ute efter vilka 3, 5, 10 åtgärder där man med mest "bang for the buck" bör ta tag i. Typ: ät mindre kött, använd bilen mindre, flyg mindre, etc etc, MEN helst just rangordnat -- vad ger MEST positiv effekt?? (Beklagar i förhand om detta har behandlats 1000 ggr tidigare på Ecoprofile eller annorstädes, dock lyckas jag inte hitta något vettigt när jag googlar. Allt jag hittar är massor av "tips" där smått (="oviktigt") och stort blandas hejvilt...) Mvh, Jonas Vestlund



LOTTA SILFVER 2009-11-06        #12766
Kul fråga. Jag skulle vilja börja med att säga att det beror på vilket utgångsläge du har. Om du bor i stan eller på landsbygd. Om du bor i villa eller lägenhet. Vad du brukar göra på semestern. Hur dina matvanor ser ut. Om nu frågan gällde dig som individ. Kanske var du ute efter en mer generell lista. Men på grund av ovanstående är det svårt att rangordna på ett vettigt sätt. Men jag gör ett första försök ändå. 1, Sälj bilen. Cykla, åk kollektivt, gå med i en bilpool. 2, Sluta flyg på semestern. 3, Sluta ät kött och minska på mejeriprodukterna. 4, Köp Bra Miljöval-märkt el. 5, Bo litet och välisolerat. Om du gör allt detta skulle jag säga att du ligger väldigt bra till, åtminstone när det gäller dina koldioxidutsläpp (miljö är ju som bekant så mycket annat också). Och om det gäller "bang for the bucks" så kan jag glädja dig med att det mesta på listan inte kostar något extra. Snarare tvärtom, här finns det pengar att tjäna.

MORGAN WINDLE 2009-11-07        #12777
Som Lotta skriver så är det svårt att säga något generellt. Jag skulle föreslå några olika "Klimattest" på nätet. Det finns en uppsjö och dom ger ganska olika resultat men man får faktiskt en uppfattning om sina svaga sidor och förslag på åtgärder. Själv har jag gjort en rad sådana test och bloggat om det på http://www.miljoutmaningen.se. Nu i samband med att min blogg närmar sig ett år ser jag över och gör om testen och ser nu en relativ förbättring.

http://www.miljoutmaningen.se/?p=530

MATTIAS LINDBERG 2009-11-08        #12789
Hej Jonas, Jag letar själv efter det du efterlyser och har än så länge inte hittat mycket att gå på så jag tror att vi får ta fram en sådan själva:). Till att börja med behöver man ju en bild av vilka utsläpp ett genomsnittshushåll gör. Hittade en halvgammal rapport (mars 2007) från FOI som har ett diagram (på sidan 17) över ett genomsnittshushålls utsläpp. Tyvärr uppger de inte exakta siffror men man kan utläsa att för ett genomsnitshushåll gäller ungefär den här fördelningen av utsläppen i procent: Transport: 30% Livsmedel, dryck: 25% Rekreation: 20% Bostad: 15% Förbrukningsvaraor, hushållstjänster, sjukvård: 4% Möbler husgeråd: 4% Kläder skor: 2% De ger att de åtgärder som ger störst effekt är (att avstå är naturligtvis bäst men även att minska ger stor effekt på dessa stora utsläppsposter): 1. Ha ingen bil och kör så lite som möjligt 2. Ät mindre eller inget kött (nötkött släpper ut 4,5 gånger mer än gris) 3. Flyg inte och se över uppvärmning av eventuellt fritidshus 4. Se över uppvärmning av ditt hus Sedan får man gå ner och titta på sitt hushålls specifika förutsättningar. I min familj har vi ingen bil, flyger inte och värmer vår bostad med vindkraft men äter däremot kött. Alltså är det där det är effektivast att börja för vår del. Länk till FOI rapporten "Energi och koldioxidintensiteter för 319 varor och tjänster" se nedan.

www2.foi.se/rapp/foir2225.pdf

ANDERS JOHANSSON 2009-11-08        #12798
Tack Lotta, Morgan och Mattias för era svar! De hjälper mig onekligen komma närmare Svaret, i den mån det finns *ett* svar på en egentligen så komplex fråga... En liten reflektion, för att ytterligare komplicera funderingarna: i dagens läge förutsätts nästan alltid koldioxidutsläpp vara ekvivalent med icke-miljövänligt. Ibland undrar jag dock om man inte glömmer andra aspekter av att göra ett litet miljöavtryck, t ex utsläpp av andra miljöfarliga ämnen/gifter. Jag inser naturligtvis att detta skulle innebära att man måste försöka göra avvägningar av typen; vad är värst för jordens framtid, att släppa ut ett kilo växthusgas, att utrota en obskyr insektsart eller att släppa ut ett mikrogram DDT. Även om frågan är svår och inte har ett enkelt svar så skulle det nog förvåna mig att ingen t ex miljöorganisation eller myndighet ändå försökt sig på att göra en modell t ex baserad på SCBs medelsvenssonfamilj. Jaja, jag fortsätter hålla mina ögon öppna och låter er veta om jag hittar något ytterligare. :-) Mvh, Jonas

MAGNUS BILLBERGER 2009-11-09        #12803
Kommentar till din senaste reflektion om koldioxidutsläpp: Den ensidiga inriktningen på utsläpp av växthusgaser oroar mej mer och mer. Den kontakt med miljöfrågor som jag har i mitt yrkesliv ger en bild av att många miljöområden i praktiken är nästan helt åsidosatta medan klimatfråga ägnas oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Att klimatfrågan dessutom hängs upp på scenarier som bevisligen är orealistiska (IPCC SRES) och som spekulerar i möjliga konsekvenser om 50-100 år medan artutrotning är ett konkret faktum är och nu gör det hela ännu mer skevt. Min idé om en "prioriterad miljölista" är att den utgår från helheten. Det är en hyfsat god generalisering att din miljöbelastning är proportionell mot storleken av din konsumtion. Jag är övertygad att en sådan utgångspunkt krävs om man verkligen vill uppnå "mest miljö för pengarna". Min lista består av följande: Se över din egen konsumtion av varor och tjänster och sortera upp dem i tre nivåer: 1) Det som är nödvändigt för din överlevnad (t ex mat och husrum), 2) sådant som du visserligen skulle kunna klara dej utan, men som har stor betydelse för din livskvalitet (t ex rekreation, resor till vänner och bekanta, en lite finare måltid) och 3) sådan lyx som du egentligen klarar dej utan. Den första ansträngningen är sedan att sätta stopp för så mycket som möjligt i kategori 3). Nästa ansträngning är att produkt för produkt och tjänst för tjänst inom kategori 1) och 2) lära känna vilken miljöbelastning denna innebär. För att sedan börja sortera ut var man borde sätta in förändringar. Ambitionen bör nog vara att ta det lite steg för steg. En successiv beteendeförändring har betydligt bättre förutsättningar att lyckas än om man försöker ställa om allt över en natt. En del förändringar kan vara lämpligt att planera på sikt medan andra är lättare att sätta in omedelbart. Ett par exempel: Omedelbar effekt: För min egen del placerar jag kaffe i kategori 2), jag har dock relativ svårt att tänkta mej att sluta med kaffe. Efter att ha konfronterat kaffe som produkt har jag hittat några leverantörer som lägger stor vikt vid miljö och etiskt godtagbar produktion. Detta innebär visserligen ett betydligt högre kilopris, men det har också lett till att jag dricker mindre kaffe och med större njutning. Åtgärd på sikt: Uppvärmningen av mitt hus sker med vattenburen el-värme. Den enkla insatsen i detta sammanhang var att köpa vindkraftsandelar och se till att all el-leverans är miljömärkt. Energiåtgången för uppvärmning skulle kunna minskas med ca 50% genom att sätta in en värmepump, men det får bli när nuvarande el-panna ger upp.

MORGAN WINDLE 2009-11-09        #12805
Hej igen, Det är en ganska vanlig kritik mot debatten att allt fokus på växthuseffekten tar fokus från andra områden som är mycket allvarliga. Personligen tror jag att den biologiska mångfalden är ett nästan lika stort problem. Över lag tenderar vi att ha svårt att värdera ekosystemtjänsterna utan vilka vi skulle vara riktigt illa ute. Och många av dessa tjänster är hotade. Ta bara massdöden av bin relaterat till bekämpningsmedel som nyheterna rapporterade förra veckan. utan binas tjänster får vi stora problem med jordbruket och all livsmedelsproduktion. Jag vill också ta tillfället i akt att bifalla föregående talare i vikten av att skynda långsamt. Det går inte att ändra sitt beteende över en natt. Det är viktigt att var och en tar det i sitt tempo. Så länge det är ett tempo... För stora förändringar blir tunga och det slutar ofta med att man får börja om från början. Det är just detta Miljöutmaningen handlar om. Små steg mot hållbar livsstil.

http://www.miljoutmaningen.se

EJ LäNGRE MEDLEM 2009-11-10        #12849
Jag tror det är en bra idé men det är helt överskuggande i så fall att vara väldigt pedagogisk. Målgruppen med en sån lista är ju just de som inte ännu är så insatta/intresserade. Det är nästan omöjligt att förstå vad ett kilo koldioxid är för något till exempel. Ett intressant och lättbegripligt format vore att beskriva vad genomsnittspersonen skulle spara för varje förändring som gjordes, i procentandelar av sitt totala miljömässiga fotavtryck. Typ: * x procent av genomsnittspersonens fotavtryck skulle försvinna om denne cyklade istället för att köra bil till jobbet * x procent av genomsnittspersonens fotavtryck skulle försvinna om denne sopsorterade allt sitt... osv. Och så fortsätter man till man har summerat åtminstone 90% av genomsnittspersonens fotavtryck. Tror kanske också att man bör fundera på rangorningen och lite grand väga in att sådana saker som är extremt lätta att åstadkomma justeras upp, så att man blir tydlig med att det inte är så svårt att börja bry sig.

JOHAN ERLANDSSON 2009-11-10        #12854
Jag har lite motsatt åsikt mot Morgan när det gäller att skynda långsamt. Men jag blev skadad av "miljöarbetet" hos min gamla arbetsgivare där smörpaketens storlek diskuterades i oändlighet medan flyg- och bilresande lämnades därhän. Jag sällar mig till Lottas och Mattias råd. Anledningen till att huvudområdena här på Ecoprofile är persontransport, mat och energi i bostaden är för att studie efter studie pekar på att dessa konsumtionsområden står för 70-80 % av klimatpåverkan, övergödning, försurning och påverkan på ozonhålet. Ska man rangordna så gissar jag att en inställd flygresa störst och snabbast resultat, följt av att man bosätter sig så man kan göra sig av med bilen. Minskat köttintag och litet, välisolerat hem är kanske lite svårare att räkna på, särskilt om man har valt fin-energi för hemmet och inte räknar på marginalvis. Men varför behöver man egentligen rangorda dessa huvudområden? Flyg, bil, biff, bostad, det är väl en prioritering som man kommer en bra bit på. Storleken på smörpaketen kan man ta senare med andra ord... Sen kan man ju alltid se lite annorlunda på hela frågan och lista saker som: 1. Rösta på de politiker som har hårdast miljönypor 2. Var entreprenör och kom på något smart som minskar miljöpåverkan 3. Skapa en fantastisk kampanj om minskad miljöpåverkan som alla vill hänga på (t.ex i stil med Rolighetsteorin fast med vettigt innehåll) Åsså vill jag säga att det är helt OK att starta en ny tråd på Ecoprofile även om ämnet har tagits upp tidigare! Just denna fråga tror jag inte vi har haft dock.

MORGAN WINDLE 2009-11-10        #12856
Min erfarenhet från flera år av skid-bestigningar i Norska fjällen har lärt mig att den som skyndar långsamt är snabbast upp. Det är alltid några stollar som tror att dom är starka och öser på i full fart. Dom orkar någon timma sedan måste dom stanna och flåsa hela tiden. Dom som skyndar långsamt behöver aldrig stanna och är därför först till toppen...

http://www.miljoutmaningen.se/?p=288

JOHAN ERLANDSSON 2009-11-10        #12857
Jo, det ligger säkert en del i det. Det jag vill trycka på är väl kanske mest att angripa viktiga områden istället för att göra många småsaker som inte faller inom de "tunga" områdena. Klassikern "men jag källsorterar hemma" var med senast häromdagen i GP.

EJ LäNGRE MEDLEM 2009-11-18        #12954
Tog just Konsumentverkets miljötest, det ger en ganska bra bild på vad man kan göra, även om de inte fokuserar så mycket på hur man ska prioritera. Dessutom mäter de utfallet i antalet fler människor som kan leva som dig om alla i sverige gjorde som du utan att miljöbelastningen ökar. En ganska märklig måttstock? Här är i alla fall deras förslag mer överskådligt, sorterat: (scrolla ner, felformateringen är rapporterad)
 Jag minskar mängden kött jag äter med 25 procent och istället äta ärtor och bönor. 1003800
 Jag börjar köra bil med så kallat sparsamt körsätt. 789200
 Jag sänker inomhustemperaturen med 1 grad. 445000
 Jag åker tåg istället för flyg när jag ska fara bort på semester. 378900
 Jag sänker hastigheten med 10 km/tim när jag kör bil på landsväg. 351300
 Jag ser till att temperaturen i kylen inte är kallare än +5 grader, och inte kallare än -18 grader i frysen. 223600
 Jag gör det till en vana att använda motorvärmare när det är kallare än +10 grader. 213300
 Jag använder mikrovågsugnen varje gång jag ska laga till enstaka portioner. 178900
 Jag byter till snålspolande munstycken på alla vattenkranar. 158900
 Jag tätar alla dragiga fönster och dörrar i mitt hem. 134200
 Jag använder ugnen sparsamt och passa på att laga flera rätter eller baka när den ändå är igång. 133500
 Jag använder vattenkokare varje gång jag ska koka upp mindre än 1 liter vatten. 108100
 Jag tätar alla läckande kranar i mitt hem. 89400
 Jag handdiskar sådant som inte tål maskindisk. 89400
 Jag minskar belysningen eller släcka helt i rum som ingen vistas i. 89400
 Jag stänger alltid av kaffebryggaren när kaffet är färdigt. 89400
 Jag installerar tidur för belysning som bara ska vara tänd vissa tider. 89400
 Jag ser till att det alltid är bra ventilation bakom kyl och frys. 79500
 Jag halverar mina inköpsresor med bil, till exempel genom att cykla till en närbelägen butik eller att storhandla mer åt gången. 64000
 Jag skrapar av matrester istället för att spola med vattenkranen innan jag ställer in disk i diskmaskinen. 62600
 Jag har persienner eller rullgardiner neddragna under natten. 62600
 Jag ser till att inte ha några glödlampor med onödigt hög effekt. 53700
 Jag ser till att det inte står möbler eller gardiner framför elementen. 45000
 Jag sköljer i balja när jag diskar för hand. 44700
 Jag snabbvädrar med korsdrag under den kalla årstiden. 44700
 Jag centrifugerar tvätten ordentligt innan jag använder torktumlare eller torkskåp. 44700
 Jag drar ur sladden på alla elektriska apparater, till exempel laddare till mobiltelefoner, när de inte används. 44700
 Jag väljer frilandsodlade tomater från Spanien framför för svenska växthusodlade. 36400
 Jag är noggrann med att fylla tvättmaskinen när jag tvättar. 35800
 Jag lufttorkar tvätten i stället för att använda torkskåp eller torktumlare. 35800
 Jag använder 55-gradersprogrammet när disken inte är hårt smutsad. 35800
 Jag sänker temperaturen från 60 till 40 grader när jag tvättar i maskin. 31800
 Jag torkar i torkskåp och bara använda fläkten utan värme. 26800
 Jag ser till att inte ha för mycket tvätt i torktumlaren. 26800
 Jag tvättar utan förtvätt när tvätten är normalt smutsad. 26800
 Jag byter ut vanlig mjölk mot Krav-märkt ekomjölk. 10100
 Jag byter ut två glödlampor i mitt hem mot energilampor. 8900
 En gång i veckan kan jag lämna bilen och ta cykeln eller gå om sträckan är kortare än 2 km. 8900
 Jag väljer svenska äpplen i stället för importerade när det finns i affären. 3400

http://www.miljomataren.konsumentverket.se/

Logga in för att svara


Produkter

Magasin (3)
Miljökonsult (1)
Böcker (2)
Återanvändande/upcycling (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3233 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik