Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Från växtriket    Kött   

Vad ska jag ha på mackan?

JOHAN ERLANDSSON 2010-03-09        #14041

Efter 36 år med skinka, korv och leverpastej på mackan blir det lite jobbigt när jag försöker minska köttätandet. Ost i alla ära, men det är ingen höjdare för kolesterolet och har lika stora växthusgasutsläpp som de flesta köttpålägg. Förslag?





EJ LäNGRE MEDLEM 2010-03-09        #14042



Bästa tråden!

Om du går från korvmacka till ostmacka tror jag i och för sig inte att ditt kolesterolintag ökar. Du kan dock välja ett jordnötssmör av hög kvalitet (bestående av så många jordnötter och så lite salt, tillsatta fetter och socker som möjligt). Jordnötter och linfrön tros minska blodkolesterolet. Däremot är intaget av mättade fetter och transfetter kanske ännu viktigare för kolesterolet*, och även för miljön. Skippa smöret och våga vara kreativ med tex grönsaker, färska och inlagda, på toppen. Tartex är väl annars en klassiker, består av jäst tror jag. Supergott med lite hemgjord chutney eller sesamkross som topping.

Min stora smörgåsaddiction heter majonnäs. Ett tunnt lager dödar nog ingen. Det finns kravmärkt som inte är särskilt dyr, men det är ju också pinsamt enkelt att vispa ihop sin egen när man väl fått in känslan! Då kan du experimentera med jättegoda och jättenyttiga olivoljor (eller andra oljor). Min erfarenhet är att det trots allt är godast med de som är milda i smaken. Testa att smaksätt med olika sorters senap, örter, färsk vitlök, olika sorters vinäger eller citrusfrukter.

Det finns också marmelad utan tillsatt socker. Också enkelt att koka själv, då du väljer obesprutad frukt. Solens mat på SVT har ett intressant apelsinrecept som är toppen, där man gör mängder med hål i apelsinerna och låter dem stå och dra under vatten över natten. På nåt sätt försvinner det kantigaste av bitterheten och därmed sockerbehovet. Apelsinmarmeladkok är en utmärkt mellandagstradition.

Sen tycker jag gott man kan unna sig en god korvskiva då och då, och som bonus har man ju helt plötsligt kanske råd med de riktigt fina läckerheterna i delikatessbutiken.

Och sen är det busenkelt att göra egen färskost. Jag brukar köpa en liter av den något fetare fjällfilen, salta och sedan hetta upp till ~50 grader, och låta rinna av i ett kaffefilter. Har man tålamod kan man skippa uppvärmningen och få en lenare konsistens. Smaksätt med örter, vitlök etc.

Pesto och liknande är också utmärkt. Lägg pengarna på gott högkvalitativt bröd i stället för leverpastej. Det är ju inte bara pålägget som gör mackan. En skiva gott bröd kan det räcka med ett tunt lager smör eller ett stänk olja på.

MATTIAS CARLSSON 2010-03-09        #14043



Är leverpastej ett problem ur miljösynpunkt? Jag tänker mig att de animaliska ingredienserna i leverpastej (liksom i blodpudding och pölsa) görs av sådant som annars skulle gå till spillo. I så fall så är leverpastej en bra källa för animaliskt protein, järn och annat för oss som sällan äter animaliskt annars.

Jag har inte kollat om det verkligen är så att leverpastej görs av restprodukter. Någon som vet mer om detta? 

ERIK SANDBLOM 2010-03-09        #14044
Du får väl gå över till räkmackor!

OTTO RIMFORS 2010-03-09        #14045
1: Jag vet inte om jag tänker helt fel, men som jag ser det gör alla sk "restprodukter" från köttproduktion att det blir mer lönsamt att just föda upp djur. Ju mer "rest-" eller "sido"produkter man hittar desto mer pengar kan man tjäna på att döda djur.

Därför tycker jag det alltid är dåligt att köpa produkter sprungna ur köttproduktion, då det helt enkelt gör det mer lönsamt att syssla med för industrin. Trots miljöpåverkan och etiska knasigheter.

2: Ett av mina bästa tips i påläggsdiskussionen är rödbetssallad.
Finns det något godare? (tillåt mig tvivla)
Koka rödbetor, skala, skär i små bitar alternativt riv dem, blanda senap, olja, vinäger och vilka kryddor du än vill ha, adda vitlök, blanda i rödbetorna och vips.. världens absolut godaste pålägg!
=)

Annars är babaganousch helt sjukt gott att ha på mackan. Lite klurigare att göra. Men definitivt värt det.
Eller hummusmotsvarigheter gjort på antingen klassiskt vis med kikärter, eller annars tex sojabönor.. MmmMmm
Matigt, nyttigt och mättande.

Sedan är också Alfalfagroddar något av en favorit!

ELEONORA HORN 2010-03-09        #14047
Vad är babaganousch, Otto?

ERIK SANDBLOM 2010-03-09        #14049

Smörgås med ost, couscous och krossade tomater


Såhär kan man laga ett enkelt mellanmål fast utan kött:

1. Laga couscous enligt anvisningarna på paketet (det går snabbt! Salta och koka upp vattnet, ta bort kastrullen från plattan, häll i och rör om couscous, vänta fem minuter och rör om igen. Klart!)

2. Häll i ett paket krossade tomater och rör om. Krydda om så önskas (t ex med curry).

3. Lägg röran på en smörgås med ost. Ät som den är eller värm i mikron.

Röran kan sparas i kylskåpet till nästa gång.

100 g couscous innehåller 11,5 g protein.


DANIEL HäGERBY 2010-03-09        #14050
Jag brukar ha honung, tahini, hummus eller marmelad på mackan. Krossad avokado är också fantastiskt gott, men innebär mycket CO2 transporter förstås. Hummus och tahini däremot är både proteinrika, goda och med försummbart socker innehåll. Tahini köper jag på burk, men hummus:en lagar jag själv. Enkelt, billigt, klimatsmart, nyttigt och gott.

ELEONORA HORN 2010-03-09        #14051
Vad tar du i din hummus? Vilka proportioner? Jag tycker att hummus kan vara jättegott på bröd men lyckade inte få till den där delikata smaken jag önskade när jag testade att göra hummusen själv.

DANIEL HäGERBY 2010-03-10        #14053
Tja, jag brukar inte mäta så noga, men ungefär såhär:

1 dl torkade kikärtor (som man lägger i vatten och sedan kokar)
1/2 citron
ca 1 dl olivolja
salt 
vitpeppar
1 vitlöksklyfta

Mixa sedan allt till en jämn smet och tillsätt vatten eller olja för rätt konsistens.

Sedan har många tahini, persilja, paprika och annat i, men jag tycker det är gott som det är enligt ovan.

OTTO RIMFORS 2010-03-10        #14054
Baba Ganoush är en slags röra med grillad aubergine som bas!
Här finns ett recept:


Jag tror dock det egentligen ska vara tahini i röran också, menmen
finns massa olika recept på nätet!

JOHAN ERLANDSSON 2010-03-10        #14055
Tack för alla tips! Hoummos (hur stavas det egentligen?) har jag kört med en del, men inte riktigt fastnat för. Kanske beror på att jag använt köpehoummos. Ska testa att göra egen med Daniels enkla recept! Och ha lite grönsaker på, men egentligen är det väl sådär att köra med tomat, gurka, paprika osv nu på vintern?

Har kört bregott, ost, avocado, tomat, salt o peppar ett par dagar nu. Gott, men inte riktigt miljöanpassat. Har ätit ägg med kaviar bredvid också, så att det räcker med en macka.

Intressant diskussion om leverpastejen. Det liknar diskussionen om hur bra det är att använda spillvärme från oljeraffinaderierna i Göteborg till fjärrvärme...

Räkmacka låter ju gott, men hur miljöbra är det egentligen? Kanske om jag hittar KRAV-märkta räkor. Hur mycket diesel går det åt för att dra upp ett kilo räkor, någon som vet?

Erik, ärligt, hur god är den där couscousmackan?

Kami, jordnötssmör kanske kan vara något. Gör du eget eller vilket märke köper du?


ERIK SANDBLOM 2010-03-10        #14058



Couscousmackan är jättegod, som en pizza. Man kryddar ju med curry och så är det ost med... fast sen såg jag att du inte ville ha ost för kolesterolen. Men det är inget bregott på couscousmackan! Jag brukar köpa extra lagrad ost för att det smakar mer. Jag tror det finns vegansk ost på Ekostore.


Jag trodde först att den var bra ur vegansynpunkt för att couscous har mycket proteiner. Men det visar sig att det inte är mer protein än vad som finns i pasta.


DAVID JONSTAD 2010-03-10        #14072
Jag körde länge egen hommus på kikärtor men har nu helt gått över till att göra hommus på de syrligare sojabönorna.

Här är mitt standardrecept (uppskattar mängden):

Kör 4 dl kokta sojabönor med stavmixern så att de blir helt mixade. Häll på olivolja så går det lättare. Pressa ner 1-2 vitlöksklyftor. Krydda med 2 tsk malen koriander, ett par msk pressad citron och häll sedan på olja tills det blir en bra och bredbar konstistens. Smaka av med salt.

Håller ett par dagar i kylskåp.

Johan: Köpehommus är väsensskilt från hemmagjord hommus.

Kokt ägg är ett annat bra pålägg.

ARNE HöRBERG 2010-03-11        #14074


Tomat och gurka på mackan ersätts med fördel av surkål, både godare, mer näringsrikt och mer resurssnålt.

Den här brukar jag köpa i hälsokostaffären:

http://www.tistelvind.se/h1-surkal.html

men det går också utmärkt att göra egen.


MATS LARSSON 2010-03-13        #14092


Jag försöker se frågan om våra matvanor ur ett förändringsledningspespektiv. Ditt val av pålägg är i och för sig viktigt, men det som också är viktigt är frågan om hur vi kan utveckla enkla principer som är lätta att ta till sig och sprida i samhället. Om vi konstaterar att det är svårt även för personer som är mycket engagerade i energidebatten att hitta lämpliga sätt att äta energimedvetet så måste vi förutsätta att det är väldigt svårt att få den större delen av befolkningen som inte lägger mycket tid på att fundera över detta att äta en kost som leder till lägre energianvändning.

 

Om en köttätare äter 150g kött/fisk till en huvudmåltid och äter ca 50-75g till frukost eller andra måltider (många äter nog mer kött än så på en dag) tror jag att det skulle vara möjligt att få en ganska stor effekt på lite sikt genom att få människor att reducera sin miljöbelastning och energianvändning genom att arbeta med systematisk och enkel informationsspridning:

 

- Ät rätter med mindre kött och mer grönsaker. Få restauranger att erbjuda goda och energisnåla alternativ.

- Välja restauranger från matkulturer där köttet inte har huvudrollen. Som jag uppfattar det är det oftast mindre kött relativt andra ingredienser i thailändsk och viss annan asiatisk mat, pizza (inte hälsosamt, men många pizzor har eventuellt mindre kött än i hamburgare eller kebab?), bufféer med många goda vegetariska rätter mm.

- Ecoprofile eller andra organisationer skulle kunna certifiera restauranger som i genomsnitt serverar rätter med ett lägre köttinnehåll, fokuserar på mindre energikrävande kött/fisk, eller sprida energicertifierade recept med maträtter som bygger på en lägre energianvändning. De exakta kriterierna som skulle användas vid sådan certifiering måste givetvis tänkas igenom noggrannt.

- Starta en receptklubb eller förening som samlar klimat- och energiintresserade med namn som "Meat Watchers" (inte mest kreativa namnet, men valt i första hand för att peka på alternativ att ta efter eller förbättra utifrån).

- Starta en receptdel på Ecoprofile där medlemmar kan lägga in recept och livsstilstips. Poängen är bara att dessa idéer inte får stanna hos samhällets mest engagerade, utan de måste göras tillgängliga och användbara för alla som ser ett värde i att bidra till att reducera energianvändning.

- Välj regelbundet kyckling eller fisk istället för nöt eller fläsk. Använd quorn, bönor mm för att skapa matiga rätter med mindre kött.

 

Sammanfattningsvis tror jag det är viktigare att utveckla principer och tankar som är enkla att kommunicera och som kan användas av en stor del av befolkningen än att till varje pris var och en av de mest engagerade människorna reducerar sin förbrukning maximalt.

 

Det måste vara bättre om 100.000 människor inom tre år systematiskt halverar sin köttförbrukning eller äter 50% mer kyckling eller fisk än att 1000 personer blir vegetarianer.


JOHAN ERLANDSSON 2010-03-13        #14093
Ja, jag håller med att det är viktigt att vi får en stor spridning och ett större engagemang bland flera att ställa om. En del av dina förslag är redan på gång, mer information kommer här på sajten och i nästa nyhetsbrev!

KARL HILLMAN 2010-04-08        #14389
Intressant vinkling av ämnet i dagens Vetenskapsnyheter i P1. Nyheten är att om 10% av Finlands befolkning skulle bli veganer skulle växthusgasutsläppen bara minska med 0,7%. Läser man artikeln står det tydligare, att växthusgasutsläppen från hela Finlands ekonomi skulle minska med 7% om alla blev veganer. Men det står också att utsläppen från jordbruket skulle minska med 48%, och från hela matkonsumtionen med 34,2% (om alla i Finland blev veganer). Det är ingen liten minskning, sett inom en konsumtionsområde.

Se även källorna: 


MATTIAS CARLSSON 2010-04-08        #14390



Räknar man baklänges så får man fram att jordbruket står för drygt 14% av de totala utsläppen av växthusgaser. Detta är något lägre andel än vad den välkända FAO-rapporten "Livestocks long shadow" kom fram till - 18% från endast köttproduktionen - för några år sedan. Utan att ha gjort en djupare analys av de olika studierna så tror jag att skillnaderna kan bero på tre olika faktorer: 1) FAO-studien var global, medan den finska studien verkar vara nationell; 2) Olika systemavgränsningar för beräkningarna; 3) Den finska studien är nyare och kan därför baseras på mer utvecklad kunskap om jordbrukets klimatpåverkan.

Några fler intressanta siffror från den finska artikeln:

For current average food consumption, emissions from soil represent 62% of the total. The emissions due to enteric fermentation contribute 24%, and energy consumption and fertiliser manufacture both about 8%.

Det är alltså påverkan på kol- och kvävecyklerna i marken som ger den största påverkan, medan energianvändningens betydelse är marginell. Man påpekar också ekologisk odling har begränsad effekt på växthusgasutsläppen utsläppen:

Regarding GHG emissions, environmental performance of the extensive organic production is poor.


MARTIN SAAR 2010-04-08        #14395



Mattias, du verkar vara påläst och borde då ha tagit del av en rapport och granskning om "Livestocks long shadow"från nov 2009. En kritisk genomlysning av  just denna rapport från 2006,  pekar på att utsläpp från hela köttindustrin inkl de indirekta utsläppen kring köttindustrin är ca 50 %.

Så illa är det!


Logga in för att svara


Produkter

Vegetarisk catering (2)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3122 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik