Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Ekologiskt    Kött    Närproducerat   

Sju årstider i Majas kök -mest ambitiösa och inspirerande mat- och miljöboken hittills?

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17463

Igår var jag på boksläpp i byn Tolg i Småland. Maja Söderberg släppte äntligen sin nya bok "Sju årstider i Majas kök". Jag har varit med på ett litet, litet hörn i skapandet av den, och är mäkta stolt över det! Med stor förståelse för mat- och miljöproblematiken, med nya pedagogiska grepp och med hjälp av mycket duktiga forskare, nutritionister, formgivare, matstylister och fotografer har Maja skapat en bok som jag vågar påstå är den bästa mat- och miljöboken hittills.

Jag brukar försöka att hålla mig lite när det gäller köptips, men jag måste nu få lov att säga att är du det minsta intresserad av god mat samt mat- och miljöfrågan så vill du ha den här boken (nej, jag får inte provision :-)). Majas förra bok, Majas klimatmat, är bra den också, men här har verkligen alla bitar trillat på plats. 



JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17464

Boken tar också ett pedagogiskt kliv framåt när det gäller att ge oss verktyg att fatta rätt beslut när vi bestämmer oss för vad vi ska handla och äta: klimatpyramiderna.

Så här funkar det: Året har delats in i sju årstider, baserat på vilka råvaror som är i säsong vid olika perioder. Till varje årstid finns en pyramid, se här ett exempel på "Det spirar"-pyramiden. Det som är i basen av pyramiden äter man ofta, det som är i mitten ibland och det som är i toppen sällan. Varje årstidspyramid ska användas tillsammans med "året runt-pyramiden". 

De miljömässiga utgångspunkterna för boken är:
  • Utgå från säsongens närproducerade råvaror
  • Ät en hållbar mängd kött
  • Släng inte maten
  • Handla utan bil
  • Välj ekologiskt
  • Väl fisk från hållbara bestånd
Detta skriver jag under på helt och hållet.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17468

Nu skrev om miljöaspekterna först, men det som hände när jag först bläddrade i boken var att jag slogs av den helt fantastiskt vackra och lockande maten. Hela boken är överhuvudtaget väldigt omsorgsfullt formgiven, så till exempel Majas innovativa vintersallader på detta uppslag kommer till sin fulla rätt.

Här ser man också en inforuta från nutritionist Camilla Gard, något som är återkommande i boken.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17469

Det var ett flitigt signerande på boksläppet!

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17470

Majas dotter Mova (som är en linslus i boken) sålde nässlor, jordärtskockor och svartrötter.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17471

Det bjöds på lite plockmat, här en spenatpaj som jag tror kommer från boken.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17472

Champagne ska vara torr och gratis, sa Majas stolte man Mattias och korkade upp.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17473

Releasemusik på vinyl.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17474

Camilla Gard njuter av vår- och väggmålningssol.

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17475

Tjocka pannkakor från Frunas Hage i Tolg, ett kombinerat kontorshotell, café och fritidsgård!

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17477

På plats fanns Majas inte helt okände bror, Nepalentreprenören Björn Söderberg. Han driver företaget Watabaran i Nepal och är en flitigt anlitad föredragshållare om socialt ansvarstagande. Just nu lanserar Watabaran en biobränslesatsning. Björn är entreprenör ut i fingerspetsarna, och jag fick själv några riktigt bra tips... Tack Björn!

JOHAN ERLANDSSON 2011-04-11        #17478

Min egen lilla roll i boken kommer från det treåriga klimatprogrammet Challenge Europe, som jag var med i under 2009/2010. Vi var fem stycken som ville göra något för att göra det lättare att handla och laga hållbar mat, och hade en bokidé som vi kontaktade Maja om. Vår ursprungliga idé om en matkalender med veckomenyer för hela året förändrades under vägen, och när vi nu ser slutresultatet är det bara att konstatera att det var tur det! :-)

Maja hade redan funderingar på en ny bok när vi kontaktade henne, men kanske bidrog vi till att projektet kom igång, och jag tror att Challenge Europe också bidrog lite till de miljömässiga utgångspunkterna.

På bilden syns Ulrika, jag, Omid, Ephraim, och Heather som var med i projektgruppen "Green Food", på ett möte i Lund.

Logga in för att svara


Produkter

Matlagningskurser (1)
Vegetarisk catering (2)
Växtskydd (1)
Hemleverans av mat (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3228 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik