Affärsnätverk    Organisationer    Medlemmar    Konsult    Om oss Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Fisk och skaldjur   

Siklöjeburgaren -smart läckerhet från Vänern

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-02        #19512

Siklöjeburgare, här toppad med löjrom

Föreningen Vänerprodukter har som syfte att utifrån de lokala förutsättningarna arbeta för en hållbar utveckling inom fiskenäringen. Ett exempel på hur de lyckas med det är med den nya produkten siklöjeburgaren.

Siklöjan är en laxfisk som fiskas i Vänern (och bör alltså ej sammanblandas med sik). Det finns gott om siklöja i Vänern och lokal produktion av nyheten siklöjeburgare med olika smaksättningar förbereds nu intensivt på fiskeläget Spiken i Lidköping. Tidigare har man endast tagit tillvara siklöjans exklusiva rom, vilket väl närmast kan beskrivas som en ”skam på torra land” eftersom fisken bland annat visat sig vara rik på både omega 3 och vitamin D, som vi alla mår bra av att få i oss. Dessa nyttofaktorer har nyligen påvisats i en näringsvärdesanalys på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Är det gott då? Det kan man förhoppningsvis testa på Spikens julmarknad på Kållandsö, eller i Lidköping i början av nästa år.

Mer info på biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulles hemsida



JAN SYLVAN 2011-12-02        #19517
Hoppas att detta lyckas bättre än sillburgaren som skapades på Öckerö för massa år sedan. Den försvann rätt snabbt om jag minns rätt. Å andra sidan borde det ligga mer rätt i tiden nu. 

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-02        #19521
Aha! Ja, sill eller strömming passar ju så bra att äta utan att behöva färsera den först. Strömming med mos på Oves i Partille är fina grejer!

En liknande produkt som man faktiskt kan få se på lunchrestaurangerna ibland är Havets wallenbergare. Tycker att den här ser lite lik ut... Om inte annat borde en ingrediens i Havets wallenbergare kunna vara siklöja.

JOHAN ERLANDSSON 2011-12-02        #19522
Särskilt viktigt att vi äter upp den siklöja vi tar upp eftersom WWF säger att det är svaga bestånd i alla större sjöar:

Siklöjan har exploaterats kraftigt och har på senare år främst fiskats för rommens skull. Siklöjebestånden är svaga i alla stora sjöar. I Bottenviken och Bottenhavet varierar bestånden och här bör bara ett varsamt fiske tillåtas.

Siklöjan märks av WWF som gul med råden att man ska fråga efter om den är hållbart fiskad och om hela fisken tas om hand. Äter man en siklöjeburgare så är det senare såklart givet.

http://www.wwf.se/source.php/1447823/WWF_FISKGUIDE_STOR_2012.pdf

EJ LäNGRE MEDLEM 2011-12-02        #19525
Detta stämmer bra- och är också anledningen till varför "Projekt Siklöja" är en prioriterad aktivitet. Huvudfokus ligger i att ta tillvara de outnyttjade resurser som finns och göra en god och hälsosam produkt tillgänglig för allmänheten. Hållbar miljö och hållbar kropp ;)

Läs med om den "Goda tillgången på Siklöja i Vänern"
http://nwt.se/hammaro/article1002671.ece

Fokus för vår siklöjeburgare (biff) är att hålla den så "ren" som möjligt- dvs hög fiskhalt. Skillnaden är även att vi kommer presentera produkten i ett lite annourlunda format än de produkter ni jämför med ovan.

Vänerprodukter finns på Facebook för den intresserade.

Logga in för att svara


Produkter

Hemleverans av mat (1)
Vegetarisk catering (2)
Matlagningskurser (1)
Växtskydd (1)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 2779 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik
Bloggportalen