Medlemmar    Om Logga in | Bli medlem  

Kategorier

Träff i rubrik

Träff i trådinnehåll

Medlemmar

Företag

Kategorier

Produkter

Fler än [limit] träffar. Klicka här för att visa alla [hits] träffar.

Bioenergi   

Älvbrôten år 2: Kalas, torrtoa och romerska ringar

JOHAN ERLANDSSON 2023-12-28        #24954

Nu har vi bott två år på Älvbrôten. Det är kul att summera ihop vad som hänt under året tycker jag, så här kommer det! Det kanske är lite långrandig text, jag skriver egentligen mest för mig själv! ;) Har iaf satt rubriker så du kan hoppa över det du tycker är ointressant! 

Pappa går bort


Året fick en tråkig början med att min pappa gick bort i februari, två dagar efter att vi firat hans 86-årsdag. Han besökte Älvbrôten efter vi köpt gården 2021 men innan vi flyttat in. Tyvärr hann han inte besöka oss efter vi flyttade in men vi är tacksamma att han iaf fick se stället! Pappa bodde själv på landet och verkade tycka att det var ett bra drag att flytta. När han var här så sa han att “här kan ni göra vad ni vill” -precis den känsla jag har också. Vi kan göra precis vad vi vill med det här stället -en väldig frihetskänsla!

Det är min pappa jag har att tacka för att vi kunde dra igång Velove för ungefär 10 år sen -han stod två vintrar och byggde de första två cykelprototyperna i sitt garage. En smal sak om man jobbat med att reparera stridsflygplan och byggt bilar och motorcyklar från scratch.

Vasaloppet


Varje gång jag tittar på Vasaloppsstarten på teve så blir jag nästan tårögd, det är så mäktigt att se så många som ska åka de nio milen, blandat elit och motionärer i samma start. Tycker det är en av de finare sakerna vi har i Sverige! 

När vi flyttade från Göteborg till Torsby våren 2020 så bestämde jag mig för att jag skulle träna för att försöka klara av Vasaloppet. Jag har knappt hållt på med idrott alls i mitt liv men har iaf försökt motionera från och till för hälsans skull. I Torsby finns kanske de bästa träningsförutsättningarna i Sverige, med gott om snö, många skidanläggningar, konstsnöspår och till och med en skidtunnel. Dessutom är det inte så långt att åka till Mora härifrån. Så jag bestämde mig för att göra ett försök!

Jag gjorde upp en en tvåårsplan  som innebar att jag år ett skulle åka halvvasan, vilket jag också gjorde 2022. Skidåkningen gick väl OK, men jag var så osäker i utförsbackarna så jag gick omkull riktigt hårt, slog i huvudet, knäckte glasögonen och bröt ett par revben. Jag hade ingen smärta direkt efter fallet så jag slutförde loppet, men var rätt omskakad.

Så inför Vasaloppet så var en av mina farhågor alla nerförsbackarna. Därför blev det mycket åkande nerför den lilla backen på åkern hemma för att öva på att svänga i hög fart i backar… Helst när det fanns nysnö så inte fallen gjorde så ont…

Första söndagen i mars kom och jag stod där i Sälen med några kompisar och alla andra. Med hjälp av träningen, påhejande av familjen och min kompis Are som sällskap i spåren tog jag mig i mål. Folk föll verkligen som käglor i backarna, hela loppet igenom. Men jag höll mig på benen denna gång, det tackar jag vår lilla åker för! 

Det är en skön känsla att ha gjort Vasaloppet, men ärligt talat var det för långt för mig… Jag höll på i över 11 timmar, det är helt klart för länge för att vara njutbart. Gärna lokala Mattila Ski Marathon på 4,2 mil, men det dröjer nog innan jag ger mig på Vasaloppet igen! Längdskidåkning är en otroligt bra träningsform för hela kroppen som dessutom kan ge magiska upplevelser om man har turen att vara ute och åka när ljuset återvänder och snön gnistrar!

Kalas!


I maj hände det mycket, vi gifte oss och jag fyllde 50 och därför ordnade vi kalashelg inklusive arbetsdag. Vi hade enorm tur med vädret och det blev en härlig helg att minnas! Middag, underhållning och dans hade vi i ladan. Många sov över i tält, i ladan och i huset och bästa stunden under helgen tyckte jag var när alla vaknade och åt frukost i trädgården, med många barn som fortsatte leken.

“Det var en härlig fest på Älvbrôten”, sa grannarna. Och så lärde vi oss hur Älvbråten egentligen stavas! :)

Torrtoalett


Inför kalaset så behövde vi ordna fler toaletter. Eftersom vår nuvarande avloppslösning för toaletten inte är någon höjdare så passade vi på att testa en möjlig alternativ lösning för framtiden. En separerande torrtoalett. Den fungerade bra under kalaset. Det är en porslinstoalett som är fräsch, har en knapp för spolning i urinskålen och har en fördel jämfört med vattentoaletter -det luktar inte efter nummer två eftersom luft sugs in i toaletten, förbi hinken och sen ut i ventilationsskorssten. Om vi får till ett riktigt gästrum i ladan ska vi nog installera denna som en permanentlösning där.

Fördelarna med torrtoalett jämfört med traditionell vattentoalett är:

  • Ingen lukt vid nummer två eftersom en fläkt drar in luft i toan
     
  • Mindre lukt från kompost än från ventilationen från trekammarbrunn
  • Inget behov av att ordna dyrt nytt traditionellt avloppssystem med nya ledningar, trekammarbrunn och infiltrationslösning (fått offert på långt över 100 000 kr)
  • Kraftigt minskad vattenanvändning, så vi kanske slipper att ordna djupborrad brunn pga vattenbrist på sommaren (kostnad upp till 100 000 kr).

  • Näringskretslopp på gården -inga fel av krisberedskapsskäl att ha tillgång till gratis gödsel

  • Avloppslösning som fungerar även om det inte kommer en slambil med jämna mellanrum -inga fel av krisberedskapsskäl

Nackdelarna är:

  • Få köpare lär tycka att det är en fördel med torrtoalett om vi någon gång behöver sälja gården -det drar nog snarare ner värdet. Vattentoalett är ett krav från de allra flesta på ett permanentboende trots att det egentligen är en kass lösning.

  • Man behöver bära en hink/tunna med torkat fast avfall och tippa i kompost några gånger per år

Så här funkar det:

 

Urinet går till en större tank som man med fördel gräver ned (på bilden går det till en 20-litersdunk). Man sprider ut urinet på vallodlingar på sommarhalvåret. Växande grödor är mycket bra på att ta upp näring, det räcker med ett par hundra kvadratmeter vall för att ta upp en familjs årsproduktion av urin. Eller så låter man slambilen hämta det om man inte orkar sprida ut det. 

Det fasta avfallet hamnar i en tunna, inte större än att man orkar ställa på en säckkärra och stjälpa i innehållet i en kompost om den är full. Eftersom hinken är ventilerad i utgående ventilationsrör (med fläkt i röret eller vinddriven fläkt på toppen av röret) så torkar det och minskar i volym och vikt, så det ska räcka med att tömma ett par gånger per år. Eftersom det inte blandas med urin och är torrt så blir inte lukten så farlig. Man tömmer hinken i en kompost.

Komposten får man se till att sköta lite grann, det ska vara rätt fuktmängd t.ex. Om man får komposteringen att funka så blir det utmärkt jord efter ett tag, dock inga större mängder. Komposten lär inte lukta så farligt -det är när bajs och kiss blandas som det luktar starkt, som man gör i vattentoalett. Förmodligen luktar det mindre än ventilationen från en trekammarbrunn. Gunnar Eriksson på Avloppscenter är bra att prata med om detta!

Om det funkar bra i gästrummet så kanske vi sätter denna lösning i bostadshuset också.

Vi ser älven!


Efter mycket röjningsarbete mellan hus och älv så kom till slut dagen då vi såg älven från huset! Och vice versa, vi ser huset från älven. Det var åkermark här fram till början av 50-talet, som sedan har fått växa igen. Vi kommer fortsätta röja för att få se mer av älven och samtidigt få ved och minska myggbeståndet på sommaren.

Självförsörjande på ved




Vi lyckades bli självförsörjande på ved inför säsongen 2023/2024 (i kombination med el när elen är relativt billig). Vi tog ner cirka åtta björkar och dessutom har all ved från röjningen ner mot älven sen vi flyttade in och nu blivit tillräckligt torr i ladan. Mycket arbete -men också en mycket skön känsla att kunna ordna sin uppvärmning själv när elen är dyr eller om det blir problem med elförsörjningen! Batterimotorsåg, el-lastcykel, yxa och eldriven klyv (som vi fick i present på kalaset) klarade vi oss på.

Batteridriven gräsklippare


Till slut skaffade vi en gräsklippare så vi kunde hålla fint i trädgården. Vi pratade länge om vi skulle ha en robotgräsglippare men har hört så många tråkiga historier om den där tråden man ska lägga ner. Och trådfria, gps-styrda robotar är ännu väldigt dyra, så fick bli en enkel batteridriven, med samma batteri som till motorsåg och röjsåg. Två timmars motion varje eller varannan vecka på sommarhalvåret att få gräset klippt. Delar av gräset lämnades till äng. Kanske blir det en trådfri robotgräsklippare i framtiden när de kommit ner i pris.

Röjsågen pajade

En dag slutade den batteridrivna röjsågen att fungera och det blev en lång följetong innan den till slut blev lagad. Så vi var utan röjsåg i princip hela sommaren, det var rätt störigt för det är mycket vi ville hålla undan. Det visade sig att själva elmotorn hade hade gett upp, så det blev ett byte av den. Det gick på garantin som tur var.

Underbara grill! Utekök?

Det är bara att erkänna att jag är en av alla dessa medelålders gubbar som älskar att grilla… Att få sätta sig i skuggan i trädgården med alla grejer man behöver, inklusive en eller två öl, och laga god mat på kolbädd och sen äta grillat ute i trädgården med familj o vänner, ja det hamnar högt på livets topplista! Billigaste lilla grillen från Coop kommer man långt med, särskilt om man har två! :) 

Utekök lockar därför också, men frågan är hur logistiskt praktiskt det blir egentligen? Det är mycket grejer man behöver ha för att förbereda maten. Ska man ha dubbla uppsättningar redskap och handdiskmöjligheter ute, eller bära alla grejer varje gång man ska laga mat? Använder folk sina utekök de bygger?

Hur ordna skugga?


Svärmor och jag hade en längre diskussion om hur man kan ordna skugga på västererväggen. Den känns naturlig att ha som middagsplats eftersom det är kvällssol och utsikt ner mot älven.

Det blev många skisser på lösningar och en del praktiska test med presenning och till och med inköp av en rejäl bit tyg innan vi insåg att vi redan har bra skuggplatser på södersidan av huset, i skuggan av äppelträden och med kortare avstånd till köket. Sitter man kvar ute efter solen gått ner så kommer det tyvärr en del mygg också. Så vi lägger ingen mer energi på detta just nu, det finns annat som får gå före!

Besök av Margareta, Monica och Peter


En av årets höjdpunkter var när Margareta, Monica och Peter kom på besök! De har bott här på Älvbrôten och hade mycket att berätta. Efter besöket fick vi också mycket mer historik om gården och granngårdarna från Margareta, som jag har sammanställt här.

Den här historikgenomgången ger ett tydligt exempel på hur snabbt samhället förändrades till minskad självförsörjning. På 50-talet skedde en generationsväxling där det ganska omfattande men också rätt fattiga småbrukandet övergavs och folk flyttade från land till stad. Många får det ekonomiskt bättre, men förmågan att klara sig själv i eventuell kris minskar samtidigt.

Först torrt, sen blött


Det var en mycket torr juni och sen var det väldigt blött resten av sommaren. Vi hade tur som kunde ta oss tid och vara mycket på olika stränder i juni, men odlingarna hade nog mått bättre av lite mer sol resten av sommaren.

Älven svämmade över av allt regnande och gjorde att svämmyggan fick en härlig sommar. Det verkar som att det var samma visa i hela Sverige. Områden som aldrig brukar ha mygg fick det nu och hos oss blev det så mycket att vi inte ville vara ute. Inte kul! Det var skönt när frosten kom till hösten.

Odlingsinspiration från Laulumäki och Molkom




Vår egen odling gick sådär denna sommar, men kanske ska vi inte skylla för mycket på vädret, för vi var på besök på två ställen i Värmland där odlingarna gick fantastiskt bra! Väldigt inspirerande att se hur det växte på Laulumäki grönsaksodling (noll ogräs) och hos våra vänner i Molkom! 

Vi får se till att ordna bättre jord till nästa säsong och ha bättre lösningar för att hålla ogräset borta! Flis är nog en av lösningarna... Förmodligen hjälper det också att inte ha ett stort kalas att förbereda när odlingssäsongen drar igång!

Lupinbekämpning

Lupinbekämpningen fortsatte. På kalaset var det några som hjälpte till att gräva upp lupinrötter och där är de ju sen faktiskt helt väck. Kanske är det det som krävs.

Romerska ringar






Hos vännerna i Molkom fanns det romerska ringar både inne och ute, och det var så kul så vi ordnade det hemma också. Lite oortodoxt att ha romerska ringar mitt i vardagsrummet kanske men de används varenda dag! Bra sätt att få in lite daglig styrketräning och det blir en given samlingspunkt när det kommer gäster.

Grumligt vatten

En av de större utmaningar vi har är vattnet. Det blir ofta grumligt och vi har inte helt förstått varför. Men nu tror vi att det har två orsaker: Dels är inte brunnen tät i skarvarna mellan ringarna, så när det är blött i marken, t.ex. vid kraftiga regn och när tjälen släpper, så rinner det in från sidorna. Och när vattennivån är låg så rörs det upp sediment från botten av brunnen, som förmodligen inte har rensats på väldigt länge. Om detta stämmer så bör problemet lösas genom att täta skarvarna mellan ringarna och pumpa/gräva upp bottensedimentet. Det får bli ett projekt för 2024.

Radioräckvidd med Meshtastic ner till älven

Jag har nämnt att vi testar lite grejer för att kunna upprätthålla kommunikation även om mobilnätet går ned. Vi tar myrsteg med våra små Meshtastic-radios. Med hjälp av antennsladdsförlängare så har vi nu lyckats skicka meddelande nerifrån älven upp till huset. Inte så långt, men ett framsteg iaf...

Höga matpriser ger ännu större motivation för självhushållning


Matpriserna har som bekant fortsatt upp och det ökar motivationen ännu mer att ägna sig åt självhushållning. Årets skörd var inte mycket att hänga i julgranen men i skrivande stund äter vi i alla fall fortfarande vår egen potatis. Vi får väl göra ett försök att få potatis så att vi har hela året nästa år kanske! Det känns som ett bra steg, då klarar man sig iaf från svält.

Vedställ i kök o vardagsrum



Vi ordnade ett par enkla vedställ i kök och vardagsrum. Det innebär att vi kan bära in betydligt mer ved åt gången så man slipper springa efter ved varje dag, och att veden hinner bli varm och torka lite till innan eldning. Dessutom ser det rätt mysigt ut!

Inomhusodling



Något jag har velat få till är att kunna odla grönsaker på vintern. I fjol gjorde jag ett litet försök genom att ta in pumpan som inte hann bli klar innan hösten kom, och satte en växtlampa med läskigt ljus vi hade sen tidigare över den. Det gick inte alls, tillväxten upphörde och till slut dog plantan. 

Denna höst var det en hel del tomatplantor som inte hann ge något innan hösten kom, så jag tog in dem och skaffade en starkare växtlampa. Denna gång fungerar det! Plantorna gav en hel del tomat av det de redan hade på gång och sen har det kommit nya blommor och tomater. Chilin går också jättebra under lampan. Kul! Det borde också gå att odla alla färska örter som vi använder mycket av, som gräslök, koriander, basilika och dill.

Det är en rejäl lampa, den drar 100 watt trots att det är LED och det känns som dagsljus. Jag valde en lampa med neutralt ljus för att det inte skulle se för skumt ut.

Highland cattle hos grannen



Grannen skaffade ett par Highland cattle utan någon direkt tidigare erfarenhet. Väldigt inspirerande att se grannarna kasta sig in i nya grejer! Hasse och Tage verkar trivas utmärkt, de har en del sly att äta. Vi får se till att komma igång med höns i alla fall! Och kanske hyra får eller getter som får gå på sommarbete och hjälpa till att rensa upp ner mot älven?

Barnkalas i tält med kamin


I oktober kom det snö och dessutom skulle det vara barnkalas, så då åkte vintertältet med kamin fram! Det blev ett mysigt inslag på kalaset med hamburgare i tältet.

Elbil


Mina jobbförutsättningar ändrades och det blev mindre hemmaarbete och mer arbete på kontor inne i Torsby. Åsa behöver bilen flera gånger i veckan åt andra hållet. Jag undersökte alla möjliga alternativ med buss, vikcykel+buss, snabbare lastcykel och moped men det är tyvärr inget alternativ som är möjligt att få till på ett bra sätt när det också ska hämtas barn på fritids året runt och cykelvägen är 14 km. Så det fick bli en bil till i hushållet. 

Efter mycket research så köpte vi till slut en liten begagnad Renault Zoe elbil med 41 kWh batteri. Den funkar utmärkt som vardagsbil och skapar mycket frihet och flexibilitet för oss. Det är också en trygghet om den ena bilen går sönder. Nu tar vi lilla elbilen i första hand och den större bilen bara när den behövs. Även med höga elpriser blir det mycket lägre rörlig kostnad att åka elbil än att köra den relativt snåla Dustern på HVO100.

Förhoppningsvis skaffar vi solceller här snart också och då minskar laddkostnaden ytterligare.

Justerad dränering vid ladan

Vi ordnade dränering under hösten 2022. På våren så var det spännande att se om dräneringen skulle fungera och se till att det blev torrt runt ladan när snösmältningen kom igång. Det gjorde det inte, eftersom vi lade jord ovanpå singlet i dräneringen och den jorden med tjäle lägger sig som ett lock över dräneringen. Även efter tjälen släppt så fungerade det inte, eftersom jorden är så tät att den inte släpper igenom något, det är något slags fint sediment som nästan är som lera.

Så under kalaset blev det en arbetsuppgift att gräva bort en del av jorden igen och ersätta med singel hela vägen upp. Sedan dess har det dränerat bra och nu blir det spännande att se hur det blir till våren 2024, kommer snösmältningen dräneras bort denna gång?

Upprätad lada


Vårt stora projekt är att rädda ladan och bygga verkstad och gästrum i den. Det är ett snudd på övermäktigt projekt för oss som inte är särskilt händiga och med mycket begränsad erfarenhet av sånt här, men nu är den iaf någorlunda upprätad, med hjälp av rejäla domkrafter och temporära fundament. 

När ladan blev upprätad och övervåningen i ladan blev plan så blev det en bra liten innebandyhall! ;)

För att det inte ska kännas så övermäktigt har jag kommit på att jag ska pausa det och ge mig på ett projekt som känns mindre övermäktigt för att lära mig, ett gammalt bilgarage med samma utmaningar som ladan.



Det har undermåliga fundament, har sjunkit ner i jorden och syllarna och nedre delen av panelen har ruttnat. Så jag tänker att den får bli ett bra övningsobjekt. Jag renoverar den med lite högre ambitioner än nödvändigt och använder de lärdomarna när jag gör det viktigare arbetet med att rädda ladan. Jag har redan rätat upp garaget temporärt och så ska jag fortsätta med det till våren. Förhoppningsvis blir det klart 2024 och så fortsätter vi med ladan 2025.

Ny uppvärmningsidé


Vattenmantlad kamin, Heta Scan-Line 805 Aqua. Foto: Heta

Efter mycket funderingar så har vi nu ändrat idé om framtida uppvärmningssystem. Planen var att bygga kombinerat teknikrum och verkstad i änden på ladan. I teknikrummet skulle vedpanna och ackumulatortankar stå, och så skulle huset värmas via en kulvert. Det skulle då krävas ett betonggolv för att kunna ta vikten från vedpannan och ackumulatortankarna. 

Vi är som sagt inte särskilt händiga och detta kändes som ett mycket stort och svårt projekt för oss. Inte omöjligt, men en rejäl utmaning som skulle kunna gå snett. Och lite trist med betong som inte är något vidare klimatmässigt. När jag då hittade att det faktiskt finns bra vattenmantlade braskaminer så kändes det helt plötsligt som en bättre idé. Kökspannan vi har, som är kopplad till en liten ackumulatortank på 200 liter, funkar ju faktiskt rätt bra även om den kunde få över mer värme till ackumulatortanken.

Om vi byter ut den gamla braskaminen i vardagsrummet mot en effektiv vattenmantlad (87 % verkningsgrad varav 64 % går till ackumulatortanken) och ökar storleken på ackumulatortanken till kanske 500 liter så får vi en lösning som både känns attraktiv och relativt enkel att få till. Vi tycker att det är mysigt att elda och med en ny braskamin med fönsterglas så blir det ännu mysigare. Eftersom det mesta av värmen går till ackumulatortanken så blir heller inte värmen för ojämnt fördelad, med ett tokvarmt vardagsrum. En kvällseldning med uppvärmning av ackumulatortanken bör hålla huset varmt hela natten, och så eldar vi i kökspannan till frukost som vanligt. Moderna braskaminer är också mycket effektivare än gamla, så vi räknar också med både sänkt vedförbrukning och renare rökgaser.

Den osäkerhet som kvarstår nu är om huset klarar vikten av en 500-literstank på ovanvåningen.

Instagram


En viktig del i krisberedskapsarbetet är att sprida kunskap och inspiration till andra, så att fler blir förberedda. Så nu har vi till slut startat ett Instagramkonto för Älvbrôten (alvbroten) där vi berättar vad vi gör och också ser hur andra gör. Sociala medier har en del stora nackdelar men det är ju också ibland väldigt bra för att få inspiration och kontakt med likasinnade. Gäller bara att lyckas låta mobilen ligga och damma mesta delen av tiden... Och vara trygg var man är med sin egen kompetens och ambitionsnivå.

Nästa år

Det finns en massa planer för nästa år men för att inte lägga för stor press på mig själv så håller jag dem för mig själv! :) Följ oss gärna på Instagram och så kommer det kanske en ny rapport här igen om ett år!



Logga in för att svara


Produkter

Värmeväxlare för varmvatten (2)
Varmvattensparande produkter (4)
Hybridsystem solceller/vindkraft (4)
El (3)
Solfångarsystem (2)
Solceller (2)
Energikonsulter (2)
Småskalig vindkraft (33)
Standby-stoppare (1)
Belysning (1)
Energimätare (3)
Vindandelar (2)


Facebook



Bli medlem

Redan medlem? Logga in!

Ecoprofile har 3228 medlemmar. Bli medlem utan kostnad du också!

Förnamn

 
Efternamn

 
E-post


Lösen

 
Nyhetsbrev


Spamkontroll, skriv Green i rutan

 


Resor
Godstransporter
Till fots
Cykel
Moped & MC
Markbunden kollektivtrafik
Distansmöten
Bil
Båt
Flyg
Hotell & konferens
Resor övrigt
Energi
Klimatskal
Värmesystem & ventilation
Varmvatten
Hushållsel
Solenergi
Vindkraft
Vattenkraft
Olja, kol & gas
Kärnkraft
Bioenergi
Värmepumpar
Geotermik
Energi övrigt
Mat
Ekologiskt
Närproducerat
Egenodlat
Samlat
Jakt och fiske
Kött
Fisk och skaldjur
Från växtriket
Dryck
Mat övrigt
Övrig konsumtion
Elektronik
Byggmaterial
Inredning
Hobbyprodukter
Sport- & fritidsutrustning
Service
Kläder och textilier
Leksaker
Hudvård
Upplevelser
Övrig konsumtion
Samhälle & politik
Grundsyn på hållbarhet
Konsumtion och livsstil
Företagande
Ekonomisk tillväxt
Kultur & media
Samhällsplanering
Avfall och återvinning
Vatten
Avlopp
Jobb och arbetstid
Barn
Utbildning
Sparande och investeringar
Miljöpolitik